Vianočný štedrák plny proteínu.
Ingredients
Cesto:
- 400 g polohrubá múka 1
- 1 ks žĺtok
- 70 g práškový cukor
- 80 g maslo
- 20 g droždie
- 250 ml mlieko
- troška soľ
- 1 ks vajce
Orechová vrstva:
- 300 g mleté orechy
- 100 g práškový cukor
- troška vanilka
- 150 g marhulový, hocijaký lekvár
- 40 g maslo
- troška voda na zriedenie
Maková vrstva:
- 300 g mletý mak
- 100 g práškový cukor
- troška Skorica
- 200 g slivkový lekvár
- 40 g maslo
- citronová kôra
- voda na zriedenie
Lekvárová vrstva:
- 250 g slivkový lekvár
- troška Skorica
Tvarohová vrstva:
- 1000 g tvaroh tučný Ano čítaš správne, 1 kg tvarohu, najlepšie bánovecký. Je drahší ale to nevadi 😀
- 40 g maslo
- 3 ks vajce
- 3 ks žĺtok
- 150 g hrozienka, brusnice
- podľa chuti citrónová šťava
- podľa chuti citronová kôra
- podľa chuti Skorica
- 180 g cukor
Servings: porcí
Instructions
Cesto:
- Najťažšia časť celého procesu je spraviť kysnuté cesto. Ale neboj sa toho. Keď som to zvládol na prvýkrát ja, zvládneš to aj ty. Priprav si kvások z trošky vlažného mlieka a kvasníc. Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto dokopy, miešaj rukou a mačkaj to cesto. Je to super cvičenie na predlaktia. Ak ich necítiš nerobíš to správne. Ak sa ti z nejkého dôvodu cesto zdá byť až pririedke, pridaj troška múky. Postupom času, ako budeš cesto masírovať, bude sa menej a menej lepiť. Trvalo mi to asi 15-20 minút. Ako vieme, že cesto je hotové? Dá sa ľahko odlepovať a nelepí sa už velmi na hrniec a ruky. Cesto prekryjeme a necháme na teplom mieste odstáť 1 hodinu. Po hodke cesto znova premiesime, ale už len tak z rýchla a dáme kysnúť na 20 minút.
- Cesto si rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý predtým vymastíme. Cesto vždy jemne vydličkou popichaj, aby mal kadiaľ unikať horúci vzduch.
Orechová vrstva:
- Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme ak sa nám to zdá málo. Dáme na chvíľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme chvíľu schladiť a natiahneme na prvú vrstvu cesta, ktorú sme potreli lekvárom, aby to nebolo suché, ale šťavnaté. Ver mi, vrstva lekváru je tam dôležitá. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta.
Maková vrstva:
- Všetky ingrediencie zmiešame, ochutnáme a podľa chuti dosladíme ak sa nám to zdá málo. Dáme ju na chviľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme troška schladiť a natiahneme na druhú vrstvu cesta. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta.
Lekvárová vrstva
- Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme. Lekvárovou zmesou potrieme poriadne plát cesta a prekrijem posleným plátom cesta.
Tvarohová vrstva
- Hlavne sa neboj velkého množstva tvarohu. Ja mám rád veľa tvarohu. Má to byť štedrák, kde keď si dáš jeden kúsok, budeš mať dosť a povieš si, že to bol ale vynikajúci, slávnostný koláč. Žĺtka vymieśame s cukrom a následne do toho pridáme všetko ostatné. Dosladíme podľa chuti. Natiereme na poslednú vrstvu cesta a posypeme škoricou. Dáme piecť na 60 minút pri 150 stupňoch do zlatista. Nechaj vychladnúť a zavolaj susedov, lebo toto bude pecka. Ide nám o šťavnatý, vynikajúci, štedrý koláč, ktorý pekávali vždy na vianoce moje obidve staré mamy., Chutí perfektne a esšte obsahuje plno proteínu, takže nám porastie aj bicák. Lajkni, zdielaj, prihlás sa na odber a krásne Vianoce. Dobrú chuť
1 COMMENT
Perfektný recept na štedrák! Tiež robievam! Akurát do makovej vrstvy dávam aj zavarené čerešne, lebo inak by priateľ nejedol (mak bez čerešní mám na mysli). 😀 😀 Zkús aj túto variantu. Čerešne vykostkované a poriadne odkvapkané, nakrájam na polovice alebo aj menšie kúsky, ako sa kedy chce…