Ako vyťažiť maximum z vločiek. Fermentovaná superpotravina. Sú vločky zdravé?.
Určite si už počul a vedel prečo sú vločky dobre. Ale tak poďme k tým najdôležitejším. Samozrejme budem hovoriť len o čistých ovsených vločkách a nie rôznych sladených verziách, ktoré sú plne cukru a takmer nulujú potenciálne benefity.Asi najväčším benefitom vločiek je že, ovos obsahuje špecifický typ rozpustnej vlákniny nazývanej BETA – GLUKAN , ktorý zvyšuje vylučovanie žlčových kyselín. Účinok je významný v znižovaní sérového cholesterolu.
U potkanov s genetickým defektom v géne receptora LDL( zlý cholesterol ) – ich schopnosť vyčistiť / odstrániť LDL z krvi, ktorá je vážne obmedzená, existujú určité dôkazy, že ovsené otruby sú pomocne proti ateroskleróze. Samozrejme, ten istý typ myší s defektným LDL receptorom získal podobnú ochranu ako myši, ktoré boli kŕmene potravou s vysokým obsahom žltej a zelenej zeleniny, takže, nie, ovsené otruby neobsahujú magické látky.
Rovnako ako ostatné prebiotické vlákniny, ovsené otruby tiež zvyšujú produkciu BUTYRATU (aspoň u ošípaných), čo je prospešná mastná kyselina s krátkym reťazcom produkovaná fermentáciou vlákien črevnou flórou s množstvom benefitov.
Je jednoznačne, že rozpustná vláknina je vynikajúca, ale nie som si istý, či tato vláknina musí pochádzať priamo z ovsa. Sú aj iné a lepšie zdroje.
Taktiež ovos pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a zvyšuje inzulínovú citlivosť, zvyšuje pocit plnosti a podporuje rast dobrých baktérii v črevách.Ovos je plný dôležitých vitamínov, minerálov a antioxidantov.
U potkanov s genetickým defektom v géne receptora LDL( zlý cholesterol ) – ich schopnosť vyčistiť / odstrániť LDL z krvi, ktorá je vážne obmedzená, existujú určité dôkazy, že ovsené otruby sú pomocne proti ateroskleróze. Samozrejme, ten istý typ myší s defektným LDL receptorom získal podobnú ochranu ako myši, ktoré boli kŕmene potravou s vysokým obsahom žltej a zelenej zeleniny, takže, nie, ovsené otruby neobsahujú magické látky.
Rovnako ako ostatné prebiotické vlákniny, ovsené otruby tiež zvyšujú produkciu BUTYRATU (aspoň u ošípaných), čo je prospešná mastná kyselina s krátkym reťazcom produkovaná fermentáciou vlákien črevnou flórou s množstvom benefitov.
Je jednoznačne, že rozpustná vláknina je vynikajúca, ale nie som si istý, či tato vláknina musí pochádzať priamo z ovsa. Sú aj iné a lepšie zdroje.
Taktiež ovos pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a zvyšuje inzulínovú citlivosť, zvyšuje pocit plnosti a podporuje rast dobrých baktérii v črevách.Ovos je plný dôležitých vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Mangán: 191% RDI
Fosfor: 41% RDI
Horčík: 34% RDI
Meď: 24% RDI
Železo: 20% RDI
Zinok: 20% RDI
Folate: 11% RDI
Vitamín B1 (tiamín): 39% RDI
Vitamín B5 (kyselina pantoténová): 10% RDI
Menšie množstvo vápnika, draslíka, vitamínu B6 (pyridoxínu) a vitamínu B3 (niacín)Obsahuje na 100 g okolo 60 gramami sacharidov, 13 gramov bielkovín, 5 gramov tuku a 8 gramov vlákniny a asi 350 kalórií.
Fosfor: 41% RDI
Horčík: 34% RDI
Meď: 24% RDI
Železo: 20% RDI
Zinok: 20% RDI
Folate: 11% RDI
Vitamín B1 (tiamín): 39% RDI
Vitamín B5 (kyselina pantoténová): 10% RDI
Menšie množstvo vápnika, draslíka, vitamínu B6 (pyridoxínu) a vitamínu B3 (niacín)Obsahuje na 100 g okolo 60 gramami sacharidov, 13 gramov bielkovín, 5 gramov tuku a 8 gramov vlákniny a asi 350 kalórií.
AVŠAK
Nebudem teraz rozoberať to, že vločky obsahujú takmer len sacharidy a pri ich konzumácii dokážu narobiť výrazne výkyvy v hladine cukru…
Hlavnými problémami ovsa sú kyselina FYTOVA a AVENIN, bielkovina z prolamínovej skupiny (spolu s pšeničným, ražným a jačmenným LEPKOM a ZEINOM z kukurice).
Zdá sa, že Avenin spôsobuje rovnaké problémy ako LEPOK u určitých citlivých jedincov, aj keď tento problém nie je rozšírený alebo závažný ako LEPKOVY problém. ( O tom, že si myslím, že ovos nie je určený k ľudskej konzumácii sa teraz nebudeme rozprávať. Asi len 3-4 % celkovej produkcie ovsa je konzumovaných ľuďmi. Ľudia nemajú enzýmy nato aby rozbili antinutrienty a fytaty, majú ich len niektoré zvieratá.)
Čo sa týka kyseliny FYTOVEJ (alebo fytátu), ovos obsahuje menej ako kukurica a hnedá ryža, ale približne rovnaké množstvo ako pšenica. Ako viete z predchádzajúcich príspevkov, fytát má tendenciu viazať minerálne látky a zabrániť ich absorpcii. Takže aj keď je zrno bohaté na minerály, prítomnosť fytátu zabraňuje ich úplnému vstrebávaniu.
A antinutrienty majú dokonca aj takú vlastnosť, že ty nedokážeš využiť to čo daná obilnina obsahuje, ale ešte na seba viažu aj minerály ako zinok, železo, magnézium z tvojho tela a ochudobňujú ťa. Áno čítaš správne, ty ješ túto geniálne nutričnú potravinu a ešte pritom strácaš svoje drahocenné minerály ( Mikronutrienty)
ZAPAMATAJ SI: to, že vločky sú nabite minerálmi až do prasknutia a mohli by byť považovane za jednu z najnutričnejších potravín, neznamená že ich aj vieš absorbovať a využiť. Lebo len to sa skutočne rata čo naše telo dokáže absorbovať, inak to len vyjde opačným koncom nášho tela von.
Avšak môžeš znížiť alebo odstrániť fytát mliečnou fermentáciou. Nie som si istý, do akej miery môže byť fytát deaktivovaný, ale jedna štúdia ukazuje, že konzumovaný ovos, ktorý prešiel mliečnou fermentáciou, viedol skôr k zvýšeniu absorpcie železa než k zníženiu. Iný zdroj tvrdí, že jednoduché namáčanie nestačí, pretože ovos neobsahuje enzým FYTAZU, ktorá rozkladá FYTAT.
Namiesto toho musíš do vločiek začleniť múku obsahujúcu fytázu, niekoľko polievkových lyžíc pohánky / pohánkovej muky sa javí ako účinná voľba. Kombinácia baktérií mliečneho kvasenia (srvátka, kefír alebo jogurt), múky (pohánka), vody a teplej miestnosti by sa mali postarať o väčšinu fytátov
Avšak nato aby to malo účinok, musíme to nechať pôsobiť aspoň 12 hodín – jeden deň. Niektoré kultúry (AJ JA :D) nechávajú fermentovať pre maximálny účinok a pre maximálnu redukciu až 36-60 hodín. A nemusíš sa báť, nepokazí sa to. Je pravda, že čím dlhšie fermentuješ tým kyselkavejšia sa vytvorí chuť, ale taktiež aj kyseliny fytovej sa rozbije viac.
V dnešnej dobe nemáme čas na nič a už vôbec nie na prípravu jedla, veľakrát to dávame až na poslednú úroveň a potom aj náš jedálniček tak vyzerá. Vločky pripravene v mikrovlnke 2 minútky a si hotový- ABSOLUTNE NIE. Nielenže nezredukuješ žiadne Fytáty a antinutrienty, ale samotná mikrovlnka poškodzuje potraviny, ale to už vieš aj sám, to ti nemusím spomínať.
Ak vločky ješ len tak nezaujíma ta ako získať maximum, a nedáš si namiesto toho nejakú čokoládu, tak potom samozrejme aj tie mikrovlkové sú lepšie.
Ale ak si dávaš vločky na piedestál, a chceš vyťažiť ich potenciál, snažíš sa pre svoje zdravie urobiť maximum, zaujíma ťa zdravá výživa, tak potom začni svoje vločky pripravovať tak ako sa to ma, tak ako to robili naši predkovia.
Vločky nechaj fermentovať ( ako médium, ktoré začne fermentáciu použiješ niečo kyslé ako jogurt, kefír, srvátku, citrón)
Pridaj lyžicu pohánkovej muky, zalej dostatkom vody a nechaj fermentovať 12-60 hodín.
Kľudne si zarob väčšie množstvo na jeden krát a postupne budeš odjedať.
Po tejto príprave si jednoducho pridaj suroviny, ktoré si dávaš normálne do vločiek. (Ovocie, maslo, proteín…)
Spravil som aj videjko na tuto tému ( ako vyťažiť maximum z vločiek, ako ich fermentovať + môj obľúbený recept).
Obetuj trosku času navyše a sprav niečo pre svoje zdravie.
Ak vločky ješ len tak nezaujíma ta ako získať maximum, a nedáš si namiesto toho nejakú čokoládu, tak potom samozrejme aj tie mikrovlkové sú lepšie.
Ale ak si dávaš vločky na piedestál, a chceš vyťažiť ich potenciál, snažíš sa pre svoje zdravie urobiť maximum, zaujíma ťa zdravá výživa, tak potom začni svoje vločky pripravovať tak ako sa to ma, tak ako to robili naši predkovia.
Vločky nechaj fermentovať ( ako médium, ktoré začne fermentáciu použiješ niečo kyslé ako jogurt, kefír, srvátku, citrón)
Pridaj lyžicu pohánkovej muky, zalej dostatkom vody a nechaj fermentovať 12-60 hodín.
Kľudne si zarob väčšie množstvo na jeden krát a postupne budeš odjedať.
Po tejto príprave si jednoducho pridaj suroviny, ktoré si dávaš normálne do vločiek. (Ovocie, maslo, proteín…)
Spravil som aj videjko na tuto tému ( ako vyťažiť maximum z vločiek, ako ich fermentovať + môj obľúbený recept).
Obetuj trosku času navyše a sprav niečo pre svoje zdravie.
Ak sa ti článok páčil lajkni ho a sharni so svojim známym. Ak chceš naštartovať novoročné chudnutie, >>>KLIKNI SEM<<<.